Wij zijn er voor jou

en hebben weer een mooi artikel voor je

Beoordelingsgesprek

Een goed moment om jouw salaris bespreekbaar te maken

Beoordelingsgesprek

In de CAO Metaal en Techniek zijn de kaders voor de salarissen bepaald. Tussentijds vinden er regelmatig procentuele verhogingen plaats. Toch ligt er rek in het salaris dat je op dit moment ontvangt. Het beoordelingsgesprek is een goed moment om jouw salaris bespreekbaar te maken. Een goede voorbereiding van dit gesprek is het halve werk. Volg het onderstaande stappenplan en ga zelfverzekerd het gesprek in. 

 

STAP 1 Onderwerpen om over na te denken

  • Wat heb je het afgelopen jaar gepresteerd?
  • Wat zijn je sterke punten?
  • Op welke manier heb jij jouw werkgever een stap verder gebracht?
  • Heb jij het afgelopen jaar meer verantwoordelijkheid genomen? 
  • Voer je extra taken uit?  

 

STAP 2 Ambities

Denk voorafgaand aan het gesprek goed na over wat je in jouw carrière wilt bereiken en hoe jouw werkgever je daarbij kan helpen. Mogelijk is er een opleidingsbudget beschikbaar. Zorg dat je goed kunt uitleggen waarom een training of opleiding voor jou interessant is en op welke wijze jouw werkgever hier profijt van gaat hebben.


STAP 3 Geef aan wat je gaat verbeteren

Je hebt een goed beeld van wat je het afgelopen jaar hebt bereikt. Er zijn waarschijnlijk ook zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Kom met voorstellen die problemen waar je tegenaan loopt gaat oplossen. Laat zien dat je het bedrijf verder kunt brengen.                


STAP 4 Weet wat je waard bent

Er zijn verschillende websites waar je op basis van kennis, opleiding en ervaring een salarisindicatie kunt krijgen. Natuurlijk kun je ook aan collega`s in de installatietechniek vragen wat ze verdienen. Bepaal vervolgens zelf wat je waard bent.

Niet alleen het salaris is onderhandelbaar. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onderhandelbaar.

Stap 5 Compromis
Het kan zijn dat je werkgever niet direct akkoord gaat met een verbetering van jouw arbeidsvoorwaarden. Het is goed om vooraf na te denken over de punten waarover je wel of niet wilt onderhandelen.


Stap 6 Doelen vaststellen

Het beoordelingsgesprek is er ook om gezamenlijke doelstellingen met elkaar af te spreken. Laat deze doelstellingen vastleggen. Deze doelstellingen zijn namelijk input voor het volgende beoordelingsgesprek. 

Acquisitas is er voor jou
Kom je er naar aanleiding van het beoordelingsgesprek achter dat jouw werkgever niet kan bieden wat je zoekt? Bekijk dan het stappenplan baanswitch.

Ben je benieuwd wat het netwerk van Acquisitas jouw carrière te bieden heeft? Ga naar de pagina Acquisitas voor professionals en lees verder.